<!-- wp:paragraph --> <p>A <strong>fenntartható kávétermesztés</strong> nagymértékben hozzájárulhat a legfenyegetőbb környezeti és társadalmi problémák megoldásához. Segítségével ellensúlyozhatjuk az éghajlatváltozás negatív hatásait, megállíthatjuk és visszafordíthatjuk a biodiverzitás romlását, támogathatjuk a kávétermelő közösségek megélhetését, valamint a fenntarthatóbb élelmiszertermelést. Épp ezért nem mindegy, milyen forrásból származó kávét választunk, és mi mindent tesz meg az adott vállalat a bolygó jövőjéért.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p>A Nespresso nemrég adta közzé a <a href="https://www.nespresso.com/static/hu/documents/CSV-The-Positive-Cup-riport.pdf"><em>The Positive Cup</em></a><em> </em>című közös értékteremtés összefoglalóját, amely részletesen bemutatja a vállalat globális fenntarthatósági eredményeit és törekvéseit.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:paragraph --> <p><strong>Az alábbi galériában bemutatott 5+1 szempont rávilágít arra, miként válhat az etikus és fenntartható módon előállított kávé világszerte a jó dolgok mozgatórugójává.</strong></p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:nosalty/gallery --> <x-gallery title="5+1 pozitív változás, amit a fenntartható módon termelt kávénak köszönhetünk" class="wp-block-nosalty-gallery"><x-item id="579888" path="images/gallery-images/9J/4V/4fPza50WflzHh1XE6ut2nDvHbVUtsWmYJh3GDn1G.jpeg"><strong>1. Újjáéleszti és megvédi a természetes ökoszisztémát</strong><br>A kávéipari vállalatok karbonlábnyomának legnagyobb része nem a szállítmányozásból vagy a gyártásból származik, hanem a zöldkávé termeléséből. Éppen ezért a környezetbarát termesztéssel lehet a legnagyobb mértékben csökkenteni a kibocsátást. Az úgynevezett regeneratív (talajmegújító) mezőgazdálkodási módszerek ezt a célt szolgálják: segítik a termőtalaj egészségének megőrzését és javítását, hozzájárulnak a biodiverzitás (azaz biológiai sokszínűség) megtartásához, valamint az éghajlatváltozás mérsékléséhez is. Ráadásul a regeneratív kávétermelés által a természeti ökoszisztéma és az emberi megélhetés is ellenállóbbá válhat a váratlan környezeti hatásokkal szemben. A Nespresso az elmúlt 20 évben AAA Sustainable Quality™ Programja révén világszerte szoros kapcsolatokat épített ki a kávétermesztőkkel, hogy megóvják a természetet a kávétermő vidékeken, és ezzel együtt ellenállóbbá tegyék az ott élő közösségeket. A vállalat több mint 140 000 farmerrel működik együtt, és mára már több mint 330 ezer hektárnyi területen dolgozik azon, hogy a regeneratív mezőgazdasági módszereket meghonosítsa. A cél az, hogy 2030-ig a beszerzett zöldkávé-mennyiség 95 százaléka regeneratív forrásból származzon.</x-item><x-item id="579891" path="images/gallery-images/7t/C9/qeasUsuMRsOopng0QsVIL7T0cldtCdQDIHDQ9HFA.jpeg"><strong>2. Erősíti a nők egyenjogúságát</strong><br>A nők oktatása és lehetőségekhez juttatása számos előnyt jelent a kávétermelő családok és a közösségek életében. Azáltal, hogy a női agronómusokat és farmereket is bevonják a kávétermelésbe, nemcsak a termelékenység javul, hanem a családok megélhetési biztonsága és életszínvonala is. A nemek közti egyenlőtlenségek megszüntetésének egyetlen módja a diszkrimináció minden formájának felszámolása – legyen szó akár a női szakértők elfogadásáról, akár a női farmerekről, akik gyakran nem jutnak erőforrásokhoz, például földhöz, hitelhez és információhoz. A Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programjának beszállítói láncában egyszerre összpontosít a nők társadalmi szerepvállalásának erősítésére és a társadalmi normák átformálására. Jelenleg a program agronómusainak 33 százaléka nőnemű, amit 2030-ra 50 százalékra szeretnének növelni. Emellett a vállalat 370 ezer svájci frankot fektet a nemek közti egyenlőséget célzó helyi szintű programokba: többek között megtakarítási, pénzügyi és kommunikációs tréninget tartanak a résztvevőknek, akik így láthatatlan munkásokból teljes jogú termelőkké válhatnak.</x-item><x-item id="579894" path="images/gallery-images/rZ/RN/4a5XjXp8rWD7D17dwkiKUW0PZ1U6rDxdDtknQDVP.jpeg"><strong>3. Hozzájárul a karbonsemleges jövő létrejöttéhez</strong><br>A tudományos alapon meghatározott célok immár egyértelmű utat jelölnek ki a vállalatok számára a karbonkibocsátás csökkentéséhez. A Nespresso 2009 óta tudatosan dolgozik az éghajlatváltozás okainak és következményeinek kiküszöbölésén: célul tűzték ki, hogy már leghamarabb 2035-re megvalósítják a nettó zéró kibocsátást,<a href="https://admin.nosalty.hu/gutenberg/articles/318260#_ftn1">[1]</a> 2030-ig pedig a nettó zéró emissziójú zöldkávé-termelést. A tervnek a szén-dioxid-elnyelés is fontos része, ezért 2014 és 2021 között 6 millió fát telepítettek a kávétermelő körzetekben. Ezek közül 4,2 millió fa a teljes élete során 948 000 tonna szén-dioxidot von ki a légkörből. Vállalták továbbá, hogy 2025-ig ezt a mennyiséget további 12 millió fával növelik. Az újratelepített erdőkhöz megannyi szívhez szóló emberi történet kapcsolódik, melyeket a PUR Projekttel közösen kiadott <a href="https://flipbook.cantook.net/?d=%2F%2Fwww.edenlivres.fr%2Fflipbook%2Fpublications%2F732708.js&oid=224&c&m=1&l&r&f=pdf"><em>Trees & Lives</em></a><em> (Fák és életek) </em>című ingyenesen elérhető, gyönyörű kiadvány foglal össze.</x-item><x-item id="579897" path="images/gallery-images/1q/1q/xxgMhkR4KoIFLNMKgsiwVHZOp6iekwqvNAwSiC4X.jpeg"><strong>4. Elősegíti a környezetbarát gyártási és szállítási innovációk elterjedését</strong><br>A Nespresso három gyártási központja mind 100 százalékban megújuló energiával működik, a gyártási folyamatokat pedig úgy alakították ki, hogy ahol csak lehetséges, visszanyerjék és újrahasznosítsák a hőt és a vizet. Emellett a gyárak egyike sem termel külső lerakóba kerülő hulladékot. A közúti és vízi szállításhoz is folyamatosan keresik az alacsony karbonkibocsátású üzemanyag-opciókat. Az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából az áruszállítás leghatékonyabb módja a vasút, ezért a Rotterdamba érkező zöldkávét ezen keresztül juttatják el a Nespresso európai gyáraiba. A kontinensen először a vállalat alkalmazott hidrogénhajtású áruszállítókat egy olyan kezdeményezés keretében, amely 2021-ben <a href="https://nestle-nespresso.com/news/Nespresso_on_the_road_to_low-carbon_deliveries_with_hydrogen-powered_truck">Watt d’Or díjat</a> nyert.</x-item><x-item id="579899" path="images/gallery-images/Vy/1R/ueohagsgIelP96PPUvNX25YeWX3ChGZ2NIIoTjTN.jpeg"><strong>5. Megvédi a vadvilágot</strong><br>A veszélyeztetett állatfajok egy része olyan területeken él, melyek a kávétermelés által érintettek. A természeti környezet megóvása ezért jelentősen hozzájárulhat a kihalásuk megakadályozásához. A Kongói Demokratikus Köztársaságban, Dél-Kivuban például veszélyes méreteket öltött a gorillákkal szembeni orvvadászat és az erdőirtás. A Nespresso a helyi szövetségekkel együttműködve azon dolgozik, hogy az ott élők felvállalják a természet védelmét, és ezáltal megóvják többek között a gorillapopulációt is. A kolumbiai Jardin kávétermő vidékein pedig egy ritka madárfaj, a sárgafülű papagáj táplálékául és élőhelyéül szolgáló viaszpálmákat sikerült megőrizniük, ami elengedhetetlen a faj jelenlétének biztosításához. Ezzel együtt a helyi iskolások környezeti tantervébe is beillesztették <em>A kávé barátai </em>című fejezetet, támogatva a madarak ismeretét és védelmét.</x-item><x-item id="579900" path="images/gallery-images/fd/LP/7kLxxlvFvq3oTDas0s1MiYQCpssiX8dvwDmyjX09.jpeg"><strong>+1 Beleillik a körforgásos gazdaság modelljébe</strong><br>A körforgásos modell arra épül, hogy az egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamának meghosszabbítását tartjuk szem előtt. Ennek mentén ez a modell erőforrásként tekint a használt alapanyagokra, amelyek újrahasznosítás és átalakítás útján új életet nyerhetnek. A Nespresso kapszulák alapanyagául az alumíniumot választották, amely hosszan megőrzi a kávé kiváló minőségét, és emellett végtelenül sokszor újrahasznosítható, így a kávézaccal együtt állandó körforgásban tartható. Mivel az újrahasznosítás sikerességéhez elengedhetetlen a vásárlók bevonása, a márka időről időre különböző látványos megoldásokkal demonstrálja, hogy a kapszula és a kávézacc újra életre kelhet. Nemrég például a francia zero waste elvét követő Zèta divat-startuppal fogtak össze, akik megalkották az első újrahasznosított kávézacc felhasználásával készült sneakert. De készült már Caran d’Ache toll is az újrahasznosított alumíniumkapszulák felhasználásával, valamint dizájner luxusóra a Hublot-val létrejött összefogás keretében.</x-item></x-gallery> <!-- /wp:nosalty/gallery --> <!-- wp:spacer {"height":20} --> <div style="height:20px" aria-hidden="true" class="wp-block-spacer"></div> <!-- /wp:spacer --> <!-- wp:paragraph --> <p><em>A Nespresso további fenntarthatósági törekvéseiről, eddig elért globális eredményeiről és a kitűzött céljairól a nemrég közzétett The Positive Cup jelentésben találhatók további információk, mely </em><a href="https://www.nespresso.com/static/hu/documents/CSV-The-Positive-Cup-riport.pdf"><em>ezen a linken</em></a><em> elérhető.</em></p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:separator {"className":"is-style-wide"} --> <hr class="wp-block-separator is-style-wide"/> <!-- /wp:separator --> <!-- wp:paragraph --> <p><a href="#_ftnref1">[1]</a> A Nespresso támogatja a Nestlé altal elfogadott, 2050-re vonatkozó SBTi nettó zéró célkitűzést, és keresi a módját, hogy ezt a tudományos alapú célkitűzésekkel összhangban leghamarabb 2035-re megvalósítsák.</p> <!-- /wp:paragraph -->